سفارش تبلیغ
صبا ویژن

نگاهی به اسم او

بسم الله الرحمن الرحیم ولاحول ولا قوه الا بالله العلی العظیم

برای  درمان کولیت  و کرون  و سایر  بیماریهای التهابی روده به ارشیو رجوع کنید  مطالب متنوعی در باره  کولیت   کرون    بیماریهای التهابی  دیگر  وداروهای مربوطه چون    اساکول  سولفاسالازین   سالوفالک (مزالازین)   هیدروکورتیزون  پرد نیزلون   بودزوناید  و سایر استروئیدها  وکاهند ه های ایمنی   چون ازاتیوپرین  سیکلو سپرین   وازارام و.... وهمچنین  در داروخانه غذایی درمان با غذا ها وپرهیز  بطور مفصل بیان شده است   سلامت باشید       نون   دال فا میم        

عناوین قابل مطالعه:

پاسخ به سئوالات  - کولیت وکرون  در منابع فارسی و انگلیسی –مهمترین سایت های درمان و بهداشت –داروخانه غذایی – کولیت ودرمان ان-تغذیه در قران مجید و احادیث – اداب غذا خوردن – رژیم غذایی استاد خدادادی- اثر فصول بر بیماریها-اسکلوزیت کلانژیت  -  داروهای مربوط به بیماریهای کولیت وکرون و...  برای رفع اسهال -درمان ناراحتی معده --غذاهای گیاهی  نشانه های در گیری کبد برای سازگاری شیر یادداشتهای سابق –نشانه های در گیری کبد


    بیماری التهابی روده

روده‌ی بزرگ یا کولون قسمت انتهایی دستگاه گوارش می‌باشد که حدود 8/1 متر طول دارد. وظیفه روده بزرگ، جذب مواد غذایی و به خصوص آب موجود در غذا و ذخیره‌سازی باقیمانده‌ی غذا می‌باشد.

بیماری التهابی روده شامل 2 دسته است:

1. بیماری التهابی زخمی (کولیت اولسراتیو)

2. بیماری التهابی روده که تمام روده‌ی بزرگ را درگیر می‌کند (کرون)

این دو بیماری مجزا از هم هستند ولی دارای ویژگیهای مشترکی می‌باشند.

 • کولیت زخمی

در بیماری کولیت زخمی جدار روده‌ی بزرگ ملتهب و زخمی می‌شود. در این بیماری التهاب همیشه قسمت راست روده و قسمت تحتانی روده بزرگ را درگیر می‌کند ولی گاهی می‌تواند تمام روده بزرگ را نیز درگیر کند.

التهاب و زخمی شدن مخاط روده بزرگ باعث می‌شود که روده بزرگ به دفعات بیشتری تخلیه گردد و همراه با دفع چرک، بلغم و خون و دل درد باشد.

• عوامل ایجاد کننده:

1. استعداد ژنتیکی: کولیت زخمی تمایل به گسترش در خانواده دارد که مطرح کننده نقش زمینه‌های ارثی در ایجاد این بیماری است. در حدود حداکثر 4/1 درصد بیماران مبتلا، یک فامیل درجه یک (خواهر، برادر، یا والدین) مبتلا به این بیماری را دارا می‌باشند.

2. عوامل محیطی: از عوامل محیطی می توان به استرس اشاره کرد. همچنین عفونتهای ویروسی، انگلی و میکروبی می‌توانند این بیماری را در افرادی که زمینه‌ی ژنتیکی دارند، تشدید کند.

• علائم کولیت زخمی:

نشانه‌ها می‌تواند خفیف، متوسط و یا شدید باشد و در طول زمان تغییر یابد. از مشخصات این بیماری شعله ور شدن مکرر بیماری در طی زمان و گاه خاموش شدن آن می‌باشد.

علائم: خونریزی متناوب از مقعد، اسهال خونی یا غیرخونی، دل پیچه، دفع چرک و بلغم از مقعد، کم خونی، تب، بی‌حالی، خستگی و بی اشتهایی، کم آبی، دوره‌هایی از یبوست.

این بیماری می‌تواند قسمتهای خارج روده را هم درگیر کند که نادر است. این علائم عبارتند از: التهاب مفاصل مانند درد و تورم زانو، پوکی استخوان، بثورات جلدی، التهاب چشم، التهاب کبد (کمتر از 10 %)

• تشخیص:

با توجه به علائم کلینیکی و فیزیکی بیمار، کلونوسکوپی بهترین راه تشخیص می‌باشد.

• درمان:

درمان مانند سایر بیماریهای مزمن شامل ارائه اطلاعات و درمان حمایتی می‌باشد درمان 2 هدف دارد: کاهش مراحل التهابی در روده، بهبود وضعیت جسمانی و فیزیکی بیمار. داروهایی که برای درمان بکار می‌روند: داروهای ضد التهابی روده (ترکیبات سولفاسالازین، 5 آمینوسالیسیک‌ها و کورتون)، داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی در مراحل پیشرفته.

• نقش تغذیه:

تغذیه خوب و مناسب نقش مهمی در روند بیماریهای مزمن دارد بخصوص در این بیماری، بدن مایعات و املاح و مواد غذایی زیادی از دست می‌دهد و برقراری یک رژیم مناسب در موفقیت درمان بسیار حائز اهمیت می‌باشد. می‌توان گفت غذاهایی که دارای نمک و ادویه کمتری هستند، نسبت به غذاهای شور و پر ادویه، کمتر باعث ناراحتی بیمار می‌شوند و یا غذاهایی که حاوی فیبر بالا هستند (میوه ها و سبزیجات تازه)، ناراحتی بیشتری برای بیمار ایجاد می‌کنند. به جز در مواردیکه مصرف مواد غذایی خاص موجب تشدید علائم می شود، پرهیز غذایی خاصی برای این بیماری وجود ندارد.

بیمارانی که به هر دلیل مصرف غذاهای خاصی را محدود می کنند، باید بطور روزانه از مولتی ویتامین استفاده کنند. غذاهایی که بهتر است مصرف نشود عبارتند از: میوه تازه، سبزیجات تازه، قهوه ، نوشابه های گازدار و ماده ای بنام سوربیتول که معمولاً در محصولاتی مثل آدامس‌های فاقد شکر وجود دارد.

اصل مهم در این بیماری، رعایت بهداشت مواد غذایی است. مصرف شیر در این بیماران بعلت اینکه اکثر این بیماران آنزیم هضم قندی بنام لاکتوز را ندارند، ممنوع می باشد. این بیماران باید شیر فاقد لاکتوز مصرف کنند. در صورت حذف لبنیات، این بیماران باید از مکمل کلسیم استفاده کنند تا از پوکی استخوان جلوگیری شود.

• نقش استرس:

استرس‌های روحی می‌توانند باعث بدتر شدن بیماری شود. در موارد نادر آرام بخش‌ها یا ترکیبات ضد افسردگی ممکن است برای تخفیف استرس توصیه شود.

• شانس سرطان روده بزرگ:

بطور کلی افراد مبتلا، افزایش ریسک خطر سرطان روده بزرگ را دارند، اما این خطر از شخصی به شخص دیگر فرق می کند. عواملی که در ایجاد سرطان تاثیر دارند به مدت بیماری و وسعت بیماری بستگی دارد. بطور کلی هر چه وسعت ابتلای روده بزرگ (مثلاً درگیری تمام روده بزرگ) و مدت زمان بیماری (مثلاً سابقه بیش از 10 سال) بیشتر باشد، خطر ابتلا به سرطان افزایش می یابد.

• در چه مواردی بیمار مبتلا باید به پزشک مراجعه کند؟

1. خونریزی شدید مقعد

2. تب بالا

3. دل درد شدید

4. بروز یبوست

5. افزایش شدید دفعات اسهال یا اسهال خونی

6. بروز ناراحتی های چشمی، پوستی، مفصلی ، تنفسی

7. کاهش وزن قابل ملاحظه

8. گذشت 8 سال از تشخیص کولیت زخمی (برای بررسی مجدد)

تهیه و تنظیم : دکتر فاطمه صرافها

 


استرس ها وتنش های روحی در تشدید  سوء هاضمه موثرند

نتایج مطالعات نشان داد که حدود 60 درصد از افرادی که از سوء هاضمه رنج می برند به یک عارضه گوارشی مبتلایند. دکتر ناصر ابراهیمی دریانی متخصص گوارش و کبد در گفت وگو با ایسنا، با بیان این که وجود سوء هاضمه بدون زخم به معنای گاستریت و یا ورم معده نیست، اظهار کرد: عوام هر درد معده ای را به اشتباه ورم معده تلقی می کنند، حال آن که درد معده به همراه نفخ، ترش کردن و حالت تهوع علایم سوءهاضمه ای است نه زخم معده یا اثنی عشر. وی، با بیان این که وجود التهاب در معده در نتیجه آندوسکوپی سوءهاضمه بدون زخم مشاهده نمی شود، افزود: در افراد مبتلا به سوء هاضمه بدون زخم ،حساسیت بیش از حدی نسبت به اسید معده وجود دارد به نحوی که با کمترین میزان اسید، مخاط معده تحریک می شود.این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، با بیان این که گاهی در مبتلایان به سو»هاضمه بدون زخم اختلالات حرکتی در معده هم مشاهده می شود، گفت: دختران جوانی که صبح هنگام با حالت تهوع از خواب برمی خیزند غالبا بدون ابتلا به ورم معده به اختلالات موتیلیتی (حرکتی ) معده مبتلایند.

دکتر ابراهیمی دریانی، ادامه داد: 40 درصد افرادی که از درد ناحیه معده، ترش و نفخ کردن به همراه تهوع رنج می برند فاقد هر گونه زخمی هستند و اثبات گاستریت یا ورم معده صرفا از طریق بافت شناسی است. وی، سوءهاضمه بدون زخم را از شایع ترین علت مراجعه افراد به متخصصان گوارش یاد کرد و افزود: برای کنترل عارضه سوء هاضمه بدون زخم پرهیز از عوامل اذیت کننده و کنترل میزان ترشح اسید معده از طریق مصرف رانی تیدین و امپرازول و درمان حالت تهوع از طریق داروهایی نظیر متوکلوپرامید امکان پذیر است. دکتر ابراهیمی دریانی، استرس ها، آشفتگی ها و تنش های روحی را در تشدید علایم سوء هاضمه بدون زخم موثر برشمرد و افزود: کم نیستند دختران جوانی که در ایام امتحان و کنکور صبح هنگام با حالت تهوع و درد معده از خواب برمی خیزند. وی با بیان این که برای تسکین علایم گوارش (سوء هاضمه) در دوران طفولیت حاصل از تنش های عصبی از داروهای آرام بخش استفاده می شود، گفت: مصرف داروهای ضد افسردگی در بیمارانی با پیش زمینه افسردگی نیز توصیه می شود.


بیماریهای ناحیه مقعد
مرکز گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران


 راهنمایی برای مبتلایان بیماریهای ناحیه مقعدی

 

این راهنما، اطلاعات خوبی در رابطه باعلایم، علل و درمانهای سه بیماری شایع مقعدی تدارک دیده است. همانطور که شما دربارة این بیماریها بیشتر می‏آموزید، شما آمادگی بهتری خواهید یافت تا حالات و شرایط خود را با پزشکتان در میان بگذارید.
بواسیر بواسیر شایعترین بیماری مقعد است. در حقیت، احتمالاً نیمی از افراد تا سن 50 سال، بواسیر را تجربه می‏کنند. بواسیرها وریدهایی در ناحیه مقعدی هستند بهر علتی فشار بیش از حد به پایین راست روده و ناحیه مقعدی وارد شود به طور غیرطبیعی این وریدها متورم می‏شوند. فشار زیادی می‏تواند به علت زور‏زدن برای دفع مدفوع، اکثراً در اثر اسهال مزمن و کمتر بعلت یبوست، حاملگی، پیری یا علل دیگر باشد. بواسیرهای خارجی به صورت توده نرم و متورم یا و تودة سفت در اطراف ناحیه مقعدی ظاهر می‏شوند بواسیرهای داخلی در داخل کانال مقعدی ایجاد می‏شوند. نشانه ها
شایعترین علایم بواسیر شامل خارش و خونریزی، بیرون افتادگی و درد می‏باشند. خونریزی اغلب بدنبال دفع مدفوع اتفاق می‏افتد. بواسیرها ممکن است افتادگی پیدا کنند (به بیرون لغزیدن) و از طریق مقعد بیرون بزنند. درد در طی حرکات روده یا بعد از تحرک بواسیرها اتفاق می‏افتد. در خیلی از موارد علایم در عرض چند روز فروکش  می‏کند. اگر علایم تداوم داشته باشند بهتر است با پزشکتان تماس بگیرید.
پیشگیری و درمان‏های زیادی برای پیشگیری و درمان بواسیر وجود دارد پزشکتان کمک خواهد کرد تا مناسب‏ترین درمان را بر پایه شدت علایم انتخاب کنید.
تغییرات عادات غذایی و نحوه زندگی
بطور منظم بیرون روی را افزایش دهید و با خوردن آب فراوان و خوردن میوه‏ها، سبزیجات، سبوس و حبوبات قوام مدفوع را نرم نگهدارید. تداوم نظم حرکات روده می‏تواند باعث بهبود یا جلوگیری از یبوست و زور‏زدن شود.
درمان در خانه
اگر تحریک ایجاد شده است نشستن داخل وان، تشت آب گرم روزانه چند بار کمک به کاهش تورم خواهد کرد و منطقه گرفتار را تسکین می دهد اینکار بایستی 15-10 دقیقه طول بشکد و در صورتی که بدنبال دفع مدفوع (بیرون روی) باشد، بیشترین اثر را خواهد داشت.
درمان موضعی
بسته به شدت شکایت شما، پزشکتان ممکن است کرم هیدروکورتیزون یا کف آن را برای خلاصی از التهاب و درد توصیه کند. بسیاری از داروهای مربوط به بواسیر بدون نسخه قابل تهیه هستند، یا پزشکتان ممکن است داروی قوی‏تری تجویز کند.
درمان جراحی
در بعضی از موارد، بواسیرها به قدری شدید هستند که احتیاج به جراحی دارند. روش‏های جراحی متعددی وجود دارد. پزشکتان در صورت ضرورت می‏تواند اطلاعات زیادی در این مورد برای شما فراهم کند.
مقعد خارش دار
مقعد خارش‏دار: اشاره به خارش داخل و اطراف مقعد دارد حالتی است که هم بچه ها و هم بزرگسالان را درگیر می‏کند. به طور کلی علایم با بهبود بهداشت شخصی فروکش می‏کند. در موارد شدید ممکن است که بیمار از درمان دارویی سود ببرد.
علل مقعد خارش‏دار: شایعترین علت خارش معقد، بهداشت بد و نامناسب و یا افراط در بهداشت است. سایر علل شامل بواسیر، انگل‏ها بویژه کرمک، عفونت‏های پوستی و واکنش‏های حساسیتی معین می‏باشد (اما به آنها محدود نمی‏شود). از بی غذاها قهوه، چای، کوکاکولا و مرکبات ممکن است با خارش ناحیه مقعد همراه شوند. همچنین البسه تنگ و چسبان می‏توانند با خارش ناحیه مقعد همراه باشند.
درمان خانگی
بهداشت مناسب خیلی مهم است. با احتیاط تمیز کردن ناحیه گرفتار توسط آب صاف و تمیز بدنبال آن مصرف پودر تالک عموماً مؤثر است. پوشیدن لباسهای گشاد (شل) ممکن است علایم را تسکین بخشد. حذف بعضی از غذاها از قبیل مرکبات، قهوه، سودا ممکن است کمک کننده باشد.
درمان دارویی
برای درمان موارد مقاوم خارش مقعدی ممکن است احتیاج به بکارگیری کرمهای موضعی هیدروکورتیزون یا کف‏ها در ناحیه گرفتار داشته باشد. این محصولات می‏توانند در تسکین علایم بسیار مؤثر باشند. پزشکتان درمان مناسبی را توصیه خواهد کرد.
شقاق‏های مقعدی
شقاق‏ها، پارگی‏های کوچک در کانال مقعدی هستند این پارگیها معمولاً در طی عبور مدفوع سفت یا بزرگ بروی بافت مقعدی ایجاد می‏شوند. شقاقهای مقعدی شایع بوده و معمولاً بدون درمان خاصی ترمیم می‏یابند. در بعضی از بیماران، وقتی که شقاق‏ها ترمیم نیابند این حالت مزمن می‏شود.
علایم
بیماران مبتلا، درد را در حین دفع مدفوع تجربه می‏کنند. درد ممکن است بعد از اتمام بیرون روی طول کشیده و سپس تا بیرون روی بعدی فروکش نماید. سایر شکایات می‏توانند شامل خونریزی، خارش و ترشح باشند.
درمان
کار اصلی پزشکتان حذف یا کاهش درد خواهد بود.
درمان خانگی
شل کننده‏های مدفوع کمک به کم کردن درد خواهند کرد و نشستن در وان آب گرم یا بکار بردن حوله‏های گرم در منطقه گرفتار ناراحتی را آرام خواهند نمود.
درمان دارویی
کرم‏ها، کف‏ها، پمادها یا شیاف‏ها ممکن است در کاهش درد مفید باشند و منطقه گرفتار را لغزنده کنند. خیلی از این محصولات بدون نسخه قابل دسترس هستند یا پزشکتان ممکن است داروی قوی‏تری تجویز کند.
جاده سلامتی
بسیاری از بیماری‏های ناحیه مقعد، براحتی قابل درمان هستند، در صورتی که بیماری شما، با سایر اختلالات پزشکی همراه است، همیشه بهتر است در صورت تداوم علائم، با پزشکتان تماس بگیرید.


 مصاحبه سلامت نیوز با دکتر پیمان ادیبی متخصص بیماری های گوارشی و کبدی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

 1- علت بروز بیماری های عملکردی دستگاه گوارش چیست؟و چه علائمی دارد؟

- عادات غذایی و نحوه تغذیه افراد تاثیر شگرفی در بروز بیماری های عملکردی دستگاه گوارش دارد به گونه ای که مصرف غذاهای پرچربی و ادویه جات باعث تشدید این بیماری ها می شود تا جایی که نوعی حساسیت به انواع خاصی از غذا در بیماران مشاهده می شود که به این بیماران تیپ حساسیت آلرژیک می گویند.

تند وکند شدن حرکات دستگاه گوارش ، اختلال در معده ،مری و اثنی عشر (حس احشاء) و اختلال در تطابق اعضای گوارش با موادی که وارد آنها می شود از علائم بیماری های عملکردی گوارشی است که به صورت درد سر دل یا کل شکم ، دل پیچه ، اسهال یا سر و صدای شکم در افراد بروز می کند . علائم این نوع بیماری های آزار دهنده است و این در حالی است که بیماریهای عملکردی دستگاه گوارش هیچگاه به سرطان و بیماریهای بدخیم تبدیل نمی شود .

 2- چه عواملی باعث تشدید بیماری های عملکردی دستگاه گوارش می شود؟

- نقش و تاثیر عوامل روحی و اختلالات روانپزشکی در بیماری های عملکردی روده غیر قابل انکار است و این در حالی است که پزشکان دستگاه گوارش افراد را آینه تمام نمایی از وضعیت روحی آنها دانسته اند ،مثلا یک اتفاق استرس زا در زندگی افراد باعث اختلال در دستگاه گوارش افراد می شود بنابراین هرگاه علائم بیماری در افراد مبتلا به بیماری های عملکردی دستگاه گوارش طول بکشد یا بدن آنها به داروها خوب جواب ندهد، مراجعه به مشاوره و روانپزشک الزامی است.

 3- در حال حاضر از چه روشی برای درمان این بیماران استفاده می شود ؟

-   با توجه به اینکه بیماری های عملکردی دستگاه گوارش یک بیماری مزمن است لذا داروهای ضد افسردگی را بخاطر وجود اثرات ضد درد قوی برای این بیماران تجویز می شود که با مصرف سه الی شش ماه بصورت مداوم باعث کم شدن کاهش علائم بیماری های عملکردی دستگاه گوارش در بیماران می شود و این در صورتیکه نباید به بیماران گفته شود که داروهای ضد افسردگی مصرف کنند زیرا تاثیر نامطلوبی روحیه بیماران می گذارد .

از آنجائیکه بسیاری از پزشکان بیماران خویش را نسبت به بیماری خود توجیه نمی کنند لذا بیماران با تظاهرات مختلفی به پزشک مراجعه می کنند که جز بار مالی چیز دیگری ندارد.


4- آیا درمان قطعی برای این بیماران وجود دارد؟

-   با توجه به اینکه بیماری های عملکردی دستگاه گوارش بار عمده ای را از نظر مالی و درمانی به نظام سلامتی کشور وارد می سازد لذا در حال حاضر انتظار ریشه کنی و بهبودی مادام العمر این بیماری از سوی پزشکان رد شده است.

علائم بیماری های عملکردی دستگاه گوارش عمدتا مبهم است و تعیین محل ضایعه در دستگاه گوارش و معاینه بالینی آن براحتی برای پزشکان امکان پذیر نیست و از سوی دیگر انجام تمام آزمایشات و تصویر برداری ها و روش های آندوسکوپی برای تمام بیماران بسیار زیاد ، هزینه بر ، وقت گیر و غیر ممکن است لذا همکاری بین پزشک و بیمار مراقبت هوشمندانه ، دقیق و پیگیری نقش عمده ای در درمان بیماریهای عملکردی روده دارد.

هم اکنون افزایش تحرک روزانه ، مصرف مایعات به اندازه کافی ، کم کردن مصرف تنقلات از جمله چای و اصلاح مهارت های زندگی که رابطه مستقیمی با اختلالات روحی در افراد دارد می تواند تا حدود زیادی از بروز و شیوع بیماری کاست.

 5- لطفا در خصوص بیماری سوء هاضمه بدون زخم که یکی از شایع ترین بیماری های عملکردی دستگاه گوارش است توضیح بفرمائید ؟

- بیماران مبتلا به بیماری سوء هاضمه بدون زخم بعد از مصرف غذا در ناحیه سردل یعنی در ناحیه پائین تر از جناغ سینه یا بالاتر از ناف تورم می کند یا احساس درد شدید یا حاد در چند ساعت می کند که عمدتا با بررسی های آندوسکوپی ، رادیولوژیک و سونوگرافیک نمی توان زخم یا بیماری صفرا را زخم کرد .

 6- بیماری روده تحریک پذیر بعنوان دومین بیماری شایع بیماریهای عملکردی دستگاه گوارش با چه علامتی در بیماران مبتلا بروز می کند ؟

- بیماران مبتلا به روده تحریک پذیر بعد از صرف غذا در سرتاسر شکم احساس نفخ شکم و سرو صدای شکم می کند که دل پیچه ، دردهای پراکنده در اطراف شکم و اختلال در اجابت مزاج بصورت اسهال یا یبوست و یا بصورت متناوب بین دو حالت ذکر شده است . عدم تحمل بیماران مبتلا به روده تحریک پذیر نسبت به شیر یا فراوردهای لبنی از علت های شایع این بیماری در کشور است و این در حالی است که حدود یک سوم از جامعه با مصرف لبنیات به خصوص شیر دچار علائم مشابه روده تحریک پذیر می شود.

7- روش های درمان بیماری روده تحریک پدذیر چیست؟

-   بیماران مبتلا به این بیماری با ترک کوتاه مدت از لبنیات بالاخص مصرف شیر ، جوشاندن شیر ، اضافه کردن مواد شیرین مانند خرما ، عسل ، کاکائو ، موز و شکر به شیر که مقدار لاکتوز را در شیر کاهش می دهد و مصرف ماست کم چربی که حداقل دو روز از تهیه آن گذشته باشد باعث درمان این بیماری می شود.

 


اگر علایم زیر را دارید حتماً آزمایش خون بدهید مترجم: ماندانا ناصر منبع: مجله پریما

اگر علایم غیر قابل توجیه و توضیحی دارید، مثل تشنگی فراوان، زخمی که دیر التیام پیدا می کند و احساس خستگی مفرط و نمی توانید دلیل مشخص برای این علایم پیدا کنید، یک آزمایش ساده خون به شما کمک می کند که به جواب سؤال هایتان برسید. در واقع هر تغییری که در شما به وجود می آید و برای مدت طولانی سیستم عادی بدنتان را مختل می کند، می تواند علامت یک بیماری یا کمبود عنصری خاص در بدن شما باشد، پس به این علایم بی توجه نباشید.

?ـ ریزش مو

اگر مدت جدیدی است که ریزش مو دارید و موهایتان به طرز قابل توجهی کم شده است، می تواند نگران کننده باشد. اغلب ریزش مو به دلیل کمبود آهن است، مخصوصاً اگر پریودهای طولانی شما و خونریزی هایتان سنگین است و احساس خستگی می کنید، یک آزمایش ساده خون می تواند مشکل شما را تشخیص بدهد. در یک آزمایش نرمال یا طبیعی سطح هموگلوبین خون باید ?/?? یا بیشتر باشد، اما اگر سطح هموگلوبین خونتان کمتر از این مقدار است، نشان دهنده کم خونی است، البته ممکن است که سطح هموگلوبین خونتان ?/?? یا نرمال باشد اما باز هم دچار فقر آهن باشید. چون سطح آهن ذخیره شده یا فریتین سرخ خونتان کاهش پیدا کرده است. اما به دلیل کارکرد بیشتر سطح هموگلوبین همچنان ثابت مانده است. یعنی اگر سطح هموگلوبین همچنان نرمال است اما هنوز علایمی مثلاً ریزش مو یا خستگی مفرط دارید، باید آزمایش بدهید و مقدار فریتین سرم خونتان اندازه گیری کنید.

?ـ افراط در خوردن گوشت قرمز

خوردن گوشت قرمز به مقدار زیاد شما را در خطر ابتلا به نقرس قرار می دهد و این بیماری باعث التهابات دردناک در انگشت شست پا و دیگر مفصل ها می شود. گوشت قرمز و به خصوص دل و جگر به علت دارا بودن پودین (یک نوع اسید آمینه)، سطح اسید اوریک را در خون بالا برده و باعث بیماری نقرس می شود. مصرف بعضی داروها مثل بندروفلوازید (یک داروی مدر که در درمان فشار خون بالا استفاده می شود) می تواند همین تاثیر را داشته باشد. به هر حال اگر مشکلی باشد با آزمایش خون قابل تشخیص است.

اگر در خانواده شما سابقه بالا بودن اسید اوریک وجود دارد، باید شما هم آزمایش خون بدهید و در صورت مثبت بودن آزمایش می توانید با دارو سطح اسید اوریک را تا حد نرمال پایین بیاورید.

?ـ فرم سیبی شکل بدن

اگر که فرم و شکل بدنتان به جای این که شبیه به گلابی باشد، شبیه به سیب است، شما بیشتر در معرض ابتلا به بیماری قلبی هستید. تحقیقات اخیراً نشان داده است که اگر علاوه بر فرم بدنتان سطح چربی در خونتان نیز (مثل تری گلیسرید) بالا است، احتمال خطر ابتلا به بیماری قلبی بالاتر می رود. کسانی که بدنشان فرم سیبی شکل دارد، چهار تا شش برابر بیشتر در معرض حمله قلبی قرار دارند و هر چه اندامتان گردتر باشد، این خطر بالاتر می رود. اگر اندازه دور کمر در زنان بیشتر از ?? سانتی متر و در مردان بیشتر از ?? سانتی متر باشد و سطح تری گلیسرید خون بالاتر از حد معمول باشد، خطر ابتلا به بیماری قلبی ?? برابر بیشتر از یک فرد عادی است. لایه های چربی بیشتر در ناحیه شکم سطح آنزیم گاما جی تی (Gamma GT) را در خون بالا می برد (این آنزیم مربوط به کبد است). مقدار این آنزیم را می توان از طریق آزمایش خون اندازه گیری کرد. اگر سطح این آنزیم در خون بالا باشد، می تواند علامت الکلیسم، سرطان کبد، مشکل پانکراس و دیگر امراض کلیوی باشد.

?ـ کبودی در بدن

اگر مرتباً می بینید که بدون دلیل  جای جای بدنتان کبود می شود یا از یک زخم ساده، برای مدت طولانی خونریزی دارید، این مسئله بدین معنا است که خونتان به درستی منعقد نمی شود. در یک آزمایش خون نرمال یا طبیعی، تعداد پلاکت های خون (سلول های کوچکی که در انعقاد خون موثرند) باید حدود ??? تا ??? باشد. اگر برای مثال این تعداد زیر ?? باشد، شما دچار مشکل هستید، احتمالاً عفونت، استفاده مداوم از داروهای معینی مثل داروهای غیراستروئیدی یا ضد التهاب می تواند این حالت را ایجاد کند.

?ـ واکنش آلرژیک

اگر نسبت به چیزهای حساسیت زا سریع واکنش نشان می دهید، جاهایی از بدنتان به سرعت متورم می شود و در تنفس مشکل پیدا می کنید و نمی دانید عامل محرک چه چیزی است،  بهتر است آزمایش خون بدهید. آزمایش خون می تواند به شما بگوید که به کدام دسته از مواد حساسیت دارید.

?ـ تشنگی زیاد

تشنگی مفرط یکی از دلایل دیابت است، اما ممکن است که شما در مراحل اولیه متوجه بیماری نشوید چون علایم دیگری مثل خستگی یا سستی به همراه تشنگی نیست. شما می توانید با یک آزمایش خون وقتی که ناشتا هستید، سطح واقعی گلوکز خونتان را اندازه   بگیرید. اگر که سطح گلوکز در خون بالا باشد شما به دیابت مبتلا هستید و ممکن است در خطر کوری، بیماری های قلبی یا کلیوی باشید و باید حتماً دارو مصرف کنید (در مراحل شدید بیماری ترزیق روزانه انسولین ضروری است). اگر که قند خونتان کمی بالا باشد با رژیم غذایی قابل کنترل است. به هر حال هرگز علایمی مثل تشنگی، کرختی و سستی و دیر بهبودی زخم های ساده را پشت گوش نیندازید.

?ـ درد مفاصل

اگر مفاصلتان مدتی است که درد می کند، ممکن است که مبتلا به آرتروز شده باشید، با آزمایش خون می توانید علایم التهاب در بدن را تشخیص داد. در صورت مثبت بودن باید تست خاصی بدهید تا از وجود آرتروز مطمئن شوید.

?ـ سردرد مزمن

اگر همیشه دچار سردرد هستید و مرتب مسکن مصرف می کنید، مراقب باشید، چون همان مسکن ها می توانند سردردهای شما را تشدید کنند. استفاده مداوم و زیاد از مسکن مثل ایبوپروفن برای تسکین درد خودش عامل تشدید کننده سردردهای مزمن است. اگر در آزمایش خون سطح آنزیم (aspartate trasferase) در خونتان بالا باشد، نشان دهنده آسیب سلول های کبدی و آزاد شدن این آنزیم در خون است که همان تاثیر و عوارض داروهای مسکنی است که دریافت کرده اید.

?ـ خونریزی از دستگاه گوارش

نه تنها خونریزی های شدید عادت ماهیانه می تواند باعث کم خونی و فقر آهن شود، بلکه خونریزی از مقعد اگر زیاد و مداوم باشد که می تواند به دلایل گوناگون باشد مثلاً می تواند به علت یک تومور در دستگاه گوارش باشد به هر حال می توان با آزمایش خون علت آن را تشخیص داد.

??ـ ساعت بیولوژیک بدن 

 

اگر می خواهید چند سال دیگر بچه دار شوید، باید آزمایش خون بدهید و ببینید که ذخیره تخمک هایتان چقدر است. اگر چه تحقیقات نشان می دهد که زنان می توانند در دهه چهل زندگیشان به راحتی بچه دار شوند، اما فقط پنج درصد از زنان هستند که مثل دوره بیست سالگی شان بارور هستند. در بعضی از زنان به دلیل عدم تطابق سن بیولوژیک با سن حقیقی شان، قدرت باروری کاهش پیدا می کند. یک آزمایش خون در روز بیست و یکم قاعدگی می تواند نشان بدهد که آیا شما در حال تخمک گذاری هستید یا خیر. همزمان با این آزمایش انجام سونوگرافی از رحم نیز مفید است.

??ـ علاقه به پنیر

پنیر حاوی مقدار زیادی چربی اشباع شده است و خوردن مقدار زیاد آن سطح کلسترول را بالا می برد و خطر ابتلا به بیماری قلبی را زیاد می کند. حتی اگر لاغر هستید، اما پنیر زیاد می خورید باید آزمایش خون بدهید و از اندازه کلسترول خونتان آگاه شوید.

??ـ ریشه ارثی سرطان در خانواده

با آزمایش خون و اندازه گیری یک فاکتور شیمیایی در خون می توان تشخیص داد که آیا شما در خطر ابتلا به سرطان هستید یا خیر. اگر سرطان در خانواده شما ارثی است حتماً آزمایش خون بدهید.

??ـ احساس خستگی

هر کس گاهگاهی احساس خستگی می کند، اما این خستگی همیشگی نیست و تحت تاثیر عوامل محیطی است. اما اگر خستگی شما ادامه دار باشد، باید آزمایش خون بدهید و تعداد گلبول های سفید خونتان را اندازه  بگیرید. تعداد زیاد گلبول های سفید نشان دهنده مبارزه بدن با یک عفونت پنهان است که خستگی را برای شما به همراه دارد. بسته به این که چه نوع گلبول سفیدی در حال افرایش است، پزشکان می توانند بگویند که این عفونت ویروسی است یا باکتریایی یا مثلاً به علت یک بیماری خطرناک مثلاً سرطان ایجاد شده است و به هر حال این مسئله با آزمایش خون قابل تشخیص است.


داروهای مزالازین , اساکول ,سولفاسالازین ,و...باشکسته شدن توسط باکتریهای
روده داروی ضدالتهاب 5asa راازاد میکنند
بنابراین ازاد شدن دارو درمحل التهاب اساس درمان وپیشگیری است
درنتیجه دربیماری کولیت اگر دارو بک ساعت قبل از غذاهمراه دولیوان اب
مصرف شود سریع تر به محل التهاب میرسد وعوارض جانبی
کمتری داردبیمارانی که دوزهای زیادتری مصرف میکنند
میتوانند بانظر پزشک ترکیبات مختلف 5-ا-اس-ا را که بانامهای تجاری
متعدد عرضه میشود ازمایش کنند تجربه نشان داده است
گاهی یک دارو که توسط دوشرکت دارویی متفاوت
ساخته شده است رویک نفر اثر یکسانی
نداشته است
عدم مصرف دقیق فولیک اسید هم منجر با اختلال درمنبع ذخیره کبد شده
علاوه بر کم خونی ممکن است کبد را بیمار کند وودر دراز مدت به شکل التهاب واحساس حرارت
درحلق وگلو وزبان بروز کند.
سایر داروهای مصرفی جنبی دربین غذا مصرف شوند بهتر است
. عوامل موثر درمصرف بهینه داروعبارتند از:
شناخت دقیق بیماری
وسعت وشدت ان درهر مقطع زمانی
شناخت نوع داروی اصلی وجانبی
سازگاری به هربیمار و نوع شرکت سازنده ان
انتخاب فرمی از دارو که درست در محل التهاب ازاد شود وتاثیربهتری داشته باشد
شناخت مرحله بیماری یعنی بیمار باید بداند که درچه وضعیتی است بیماری در استانه فعالیت است
در دوره بهبودی موقت است
در دوره فعالیت وتشدید است
علائم بیماریش در هر مرحله چیست
تمام این موارد را بیمار باید خودش بشناسد وبداندوبا تجربه بتدریج با بیماری خود دقیقا اشنا شودنوع دارو ومقدار
مصرف دارو شرکت های سازنده دارو مناسب برای او تاریخ ساخت دارو   فرم داروی مناسب عوارض داروهایی که     مصرف میکند وروش مقابله با انها   ورژیم غذایی
مخصوص خود راپیداکند بابیماری خود سازش کرده
با حداقل مصرف دارووعوارض جانبی کمتر
زندگی طبیعی وبهینه ای داشته باشد
در این سایت وسایت های دیگر میتوان باتجارب دیگران
بابیماری وداروهای ان و..
اشناشد دراینجا باید ازهمه عزیزانی که زحمت راه اندازی این سایت ومدیریت ان را به عهده دارند تشکر نمایییم وقدر بدانیم .
بهترین
دارو برای مبتلایان به کولیت زخمی داروی قدیمی     سو لفاسالازین است اگر به بیماری بسازد
بهتر است تاانجا که ممکن است   استروئید ها
مصرف نشود با تغییر در نوع   داروی5ASA
وحتی بالا بردن مقدار مصرف نتیجه گرفت
اگرقرارباشد استروئید مصرف کنیم باید کمترین مقدار
ممکن ودرمدت کم باشد وقطع ان تدریجی باشد
داروهای کاهنده ایمنی نیز تا حد ممکن نباید مصرف کرد مثلا
اگر بیماری با روزی 16 قرص سولفاسالازین یا داروهای مشابه
نتیجه میگیرد بهتراز این است که کورتن یا داروی کاهنده
ایمنی مصرف کند و سولفاسالازین کمتری مصرف کند
بعضی ازمهمترین ترکیبات :5ASA
مزالازین
اساکول
پنتاسا
سولفا سالازین
اولسالازین
بالسالازاید
پنتاسا
رواسا
وغیره
وجه اشتراک همه این داروها وجود 5ASAاست
تفاوت انها درماده شیمیایی است که متصل به ان است
ومحل ونحوه ازادشدن ان را متفاوت میکندواین امر
موجب پیدایش اثرات مختلف دارو دربیماری بسته
به محل درگیری روده وشرایط خاص هر بیمار میشود
بنابراین بیمار باید با تجربه نوع سازگار5ASAبا بیماریش
را پیدا کند وحتی الامکان کورتن یا داروی کاهنده ایمنی
مصرف هر گونه تغییر در مصرف ونوع دارو لازم است تد ریجی باشد بخصوص
کسانی که کورتیکوستروئید یا داروهای کاهنده ایمنی دردوزهای بالا مصر ف
می کندند میتوانند تحت نظر پزشک انواع استروئیدها را چه از نظر ترکیب
وچه از نظر شرکت سازنده امتحان کنند ممکن است با
این تغییر" نو ع کورتن وشرکت سازنده سازگار با بیماری خود را پیدا کنند
وبه این ترتیب مقدار مصرف کورتن را کم کنند به جز ترکیبات
5ASA
داروهای دیگر بین غذا مصرف شوند بهتر است بسته به محل درگیری روده فرم مناسب
5ص " شیاف" انماASA
در دوره عود انتخاب شود تا میزان مصر ف دارو کاهش یابد
عوامل موثر درمصرف بهینه داروعبارتند از:
شناخت دقیق بیماری
وسعت وشدت ان درهر مقطع زمانی
شناخت نوع داروی اصلی وجانبی
سازگاربه هربیمار و نوع شرکت سازنده ان
انتخاب فرمی از دارو که درست در محل التهاب ازاد شود وتاثیربهتری داشته باشد
شناخت مرحله بیماری یعنی بیمار باید بداند که درچه وضعیتی است بیماری در استانه فعالیت است
در دوره بهبودی موقت است
در دوره فعالیت وتشدید است
علائم بیماریش در هر مرحله چیست
تمام این موارد را بیمار باید خودش بشناسد وبداندوبا تجربه بتدریج با بیماری خود دقیقا اشنا شودنوع دارو ومقدار
مصرف دارو شرکت های سازنده دارو مناسب برای او تاریخ ساخت دارو   فرم داروی مناسب عوارض داروهایی که     مصرف میکند وروش مقابله با انها   ورژیم غذایی
مخصوص خود راپیداکند بابیماری خود سازش کرده
با حداقل مصرف دارووعوارض جانبی کمتر
زندگی طبیعی وبهینه ای داشته باشد
در این سایت وسایت های دیگر میتوان باتجارب دیگران
بابیماری وداروهای ان و..
اشناشد دراینجا باید ازهمه عزیزانی که زحمت راه اندازی این سایت ومدیریت ان را به عهده دارند تشکر نمایییم وقدر بدانیم نکندهر گونه تغییر در مصرف ونوع دارو لازم است تد ریجی باشد بخصوص
کسانی که کورتیکوستروئید یا داروهای کاهنده ایمنی دردوزهای بالا مصر ف
می کندند میتوانند تحت نظر پزشک انواع استروئیدها را چه از نظر ترکیب
وچه از نظر شرکت سازنده امتحان کنند ممکن است با
این تغییر" نو ع کورتن وشرکت سازنده سازگار با بیماری خود را پیدا کنند
وبه این ترتیب مقدار مصرف کورتن را کم کنند به جز ترکیبات
5ASA داروهای دیگر بین غذا مصرف شوند بهتر است بسته به محل درگیری روده فرم   مناسب   دارو     شیاف   کف  قرص   انما
در دوره عود انتخاب شود تا میزان مصر ف دارو کاهش یابد.

 


 دستگاه گوارش:

دستگاه گوارش از لوله گوارش و اعضای مرتبط با آن تشکیل می‌شود. لوله گوارش یک لوله پیچ خورده به طول حدود7 ‌متر است که غذا در حین هضم شدن از آن عبور می‌کند. این لوله شامل دهان، حلق، مری، معده، روده های کوچک و بزرگ، راست روده و مقعد است. اعضای گوارشی مرتبط عبارتند از3 ‌جفت غده بزاقی، کبد، لوزالمعده و کیسه صفرا. دستگاه گوارش، غذا را به قطعات کوچکتر تبدیل می‌کند تا به وسیله سلولهای بدن قابل استفاده شوند و مواد باقیمانده را به شکل مدفوع، دفع می‌کند.
 قسمتهای مختلف دستگاه گوارش

صفاق

یک غشای چین خورده به نام صفاق، سطح درونی جدار شکم و تمامی اعضای گوارشی را می‌پوشاند.

دهان و مری

فرایند گوارش در دهان آغاز می‌شود. عمل دندانها و زبان در طول جویدن، غذا را برای بلع به قطعات نرم و کوچکتر تبدیل می‌کند و از طرفی مواد موجود در بزاق، کربوهیدارت‌های موجود در غذا را تجزیه می‌کنند. در هنگام بلع، زبان لقمه غذا را از گلو به مری می‌راند. در همین زمان، کام نرم حفره بینی را می‌بندد و اپی گلوت که یک زایده کوچک غضروفی در پشت زبان است، حرکت کرده، حنجره را می‌بندد و به این ترتیب غذا وارد بینی یا حنجره نمی‌شود.

معده

غذا از مری به داخل معده می‌رود. آنجا ممکن است به هم خوردن و تجزیه جزئی آن به وسیله مایعات گوارش کننده تا 5 ساعت طول بکشد تا تبدیل به یک ماده نیمه مایع به نام سوپ معدی شود. مایعات بلعیده شده مثل آب و الکل از معده و روده مستقیماً‌ در عرض چند دقیقه عبور می‌کنند.

روده کوچک

سوپ معدی وارد دوازدهه (قسمت اول روده کوچک) می‌شود و به وسیله مایعات گوارش کننده کبد و لوزالمعده باز هم تجزیه می‌شود. مرحله نهایی هضم در بقیه روده کوچک صورت می‌پذیرد. در روده کوچک، مایعات گوارش کننده‌ای که از جدار روده آزاد می‌شوند، مواد غذایی را به واحدهای شیمیایی کوچکی تبدیل می‌کنند به طوری که بتوانند از جدار روده وارد شبکه رگهای خونی اطراف آن شوند.

روده بزرگ

پس از جذب مواد غذایی در روده کوچک، مانده باقیمانده وارد روده بزرگ می‌شود. بیشتر آب موجود در این مواد به داخل بدن بازجذب می‌شود و ماده دفعی نیمه جامد باقی مانده، مدفوع نامیده می‌شود. مدفوع وارد راست روده می شود و در آنجا تا زمانی که با یک حرکت روده‌ای خارج شود نگهداری می‌شوند.

کبد، کیسه صفرا و لوزالمعده

کبد، کیسه صفرا و لوزالمعده، به تجزیه شیمیایی غذا کمک می‌کنند. کبد از محصولات گوارش برای ساخت پروتئینهایی مثل پادتن‌ها (که به مقابله با عفونت‌ها کمک می‌کنند) و عوامل لخته کننده خون استفاده می‌کند. کبد همچنین سلولهای خونی فرسوده را تجزیه می‌کند و مواد اضافی را به صورت صفرا دفع می‌کند که در کیسه صفرا ذخیره می‌شوند و در گوارش چربیها نقش دارند.

ورود غذا به دوازدهه (اولین قسمت روده کوچک) کیسه صفرا را تحریک می‌کند تا از طریق مجرای صفراوی، صفرا را به درون دوازدهه بریزد. لوزالمعده،‌ مایعات گوارش کننده قدرتمندی را ترشح می‌کند که در هنـگام ورود غذا به دوازدهـه، وارد آن می‌شوند. این مایعات، همراه با مایعات گوارش کننده‌ای که به وسیله سطح داخلی روده تولید می‌شوند، کمک می‌کنند تا مواد غذایی به موادی تجزیه شوند که جذب خون شده، به کبد برده می‌شوند.

اعضای گوارشی

کبد، کیسه صفرا و لوزالمعده که در قسمت فوقانی شکم قرار دارند، مایعات گوارش کننده را به درون دوازدهه ترشح می‌کنند. صفرا از کبد و یک صفرا وارد مجرای صفراوی می‌شود و ترشحات لوزالمعده نیز مستقیماً‌به دوازدهه می‌ریزد.

حرکات دودی

غذا در طول لوله گوارش به وسیله توالی مداوم انقباضات عضلانی که حرکات دودی نام دارند، به جلو رانده می‌شود. دیواره‌های لوله گوارش با عضلات صاف پوشیده شده‌اند. برای راندن لقمه غذا به جلو، عضلات پشت غذا منقبض و عضلات جلوی آن شل می‌شوند. موج دودی برای حرکت دادن غذا در طول لوله گوارش، عضلات جداره‌ها با یک توالی به نام موج دودی منقبض و شل می‌شوند.

 


 روده بزرگ (Large Intestine)بخش از لوله گوارش است که حدود 1.5 متر طول دارد و قطر آن بیشتر از روده کوچک است. از سکوم که به ایلئوم روده باریک متصل است، شروع شده و به مقعد ختم می‌گردد. وظیفه روده بزرگ ، هدایت مواد هضم نشده به خارج از بدن است.
                                چینهای مقعدی و پرز در روده بزرگ دیده نمی‌شوند. روده بزرگ به طول 1.4 تا 1.8 متر ، از انتهای روده باریک شروع شده و به مجرای مقعد ختم می‌شود. ابتدای روده بزرگ که در ارتباط با ایلئوم قرار دارد، سکوم یا روده کور نامیده می‌شود. قسمتی از روده بزرگ که بین سکوم و آنال کانال قرار دارد، کولون نامیده می‌شود که به سه قسمت کولون مساعد ، کولون افقی و کولون نازل ، تقسیم می‌گردد. کولون نازل در انتها به سیگموئید و رکتوم و نهایتا آنال کانال ، ختم می‌شود. آیا می‌دانید:
هر کدام از قسمتهای روده بزرگ چه مشخصاتی دارند و چگونه از هم قابل تشخیص هستند؟

·         در مورد عروق خونی و لنفاوی و اعصاب موجود در روده بزرگ ، چه اطلاعاتی دارید؟

·         در روده بزرگ ، بیماریهای زیادی احتمال دارد بوجود می‌آید، آیا آنها را می‌شناسید؟

·         حتما تا به حال در مورد آپاندیس و آپاندیسیت مطالبی شنیده‌اید.

با مطالعه این متن ، بر اطلاعات خود در زمینه روده بزرگ بیفزایید.

سکوم و آپاندیس (Cecum and Appendix)

سکوم قسمت ابتدایی روده بزرگ است که زایده آپاندیس به قسمت بن بست آن متصل می‌شود. آپاندیس زایده انگشت مانندی است به طول 10 - 5 سانتیمتر و قطر متوسط 0.8 سانتیمتر که با افزایش سن ، قطر آن کاهش می‌یابد. دیواره آپاندیس مرکب از 4 لایه‌ای است که در سایر قسمتهای لوله گوارش یافت می‌شود. مخاط آپاندیس شبیه روده بزرگ ، فاقد پرز و چین و حاوی غدد لوله‌ای مستقیم است. اپیتلیوم پوشاننده آن شامل سلولهای جذب کننده و جامی است.

آستر و زیر مخاط حاوی تعداد زیادی عقده‌های لنفاوی است که با افزایش سن از تعداد آنها کاسته می‌شود. در افراد سالخورده با ناپدید شدن بافت لنفاوی در آپاندیس ، مخاط و زیر مخاط فیبروزه می‌شوند. طبقه عضلانی در آپاندیس شبیه روده کوچک ، مرکب از عضلات حلقوی در داخل و عضلات طولی در خارج است که از خارج بوسیله بافت سروز پوشیده شده است. آپاندیس یک عضو لنفاوی است و مانند دیگر بافتهای لنفاوی می‌تواند ملتهب شده و تولید آپاندیسیت نماید.

کولون (Colon)

وظیفه اصلی کولون جذب آب و املاح است که در نتیجه آن مواد هضم نشده وارده از روده باریک به کولون ، از حالت مایع به حالت جامد در آمده و مدفوع (feces) نامیده می‌شود. با توجه به عملکرد روده بزرگ که در اصل هدایت مواد هضم نشده به خارج از بدن است، روده بزرگ فاقد چین و پرز است. کولون شامل قسمتهای زیر است.

 

·         کولون صعودی: این کولون دنباله روده کور است که در طرف راست شکم روی جدار خلفی آن تا زیر کبد بالا رفته و از آنجا با زاویه تقریبا قائمه به سمت چپ پیچ خورده، کولون عرضی را تشکیل می‌دهد.

·         کولون عرضی: زیر معده قرار دارد و کاملا از پرده صفاق پوشیده شده و متحرک است و به واسطه بند مخصوص خود که دو قشر پرده صفاق باشد، به سطح خلفی شکم متصل می‌شود. علاوه بر این ، این پرده ، کولون عرضی را به انحنای بزرگ معده ، مربوط می‌سازد.

·         کولون نزولی: کولون عرضی در زیر طحال با یک زاویه حاد به سمت پایین آمده و کولون نزولی را تشکیل می‌دهد.

·         کولون خاصره لگنی یا سیگموئید: دنباله کولون نزولی ، کولون خاصره لگنی است که در حفره خاصره سمت چپ قرار دارد، سپس داخل لگن کوچک شده و به روده مستقیم ، منتهی می‌شود. کولون خاصره لگنی از پرده صفاق کاملا پوشیده شده، دارای بند مخصوص و حرکات آزاد است. در این قسمت ، روده کلفت‌تر می‌شود، زیرا مدفوع در آن جمع می‌شود تا موقع تخلیه فرا رسد.

·         سلولهای موجود در لایه مخاطی کولون موکوس ترشح می‌کنند تا با لغزنده ساختن سطح مخاط به دفع مواد هضم نشده کمک کنند.

روده مستقیم

روده مستقیم دنباله کولون خاصره لگنی و قسمت انتهایی روده کلفت است. طول آن 12 تا 15 سانتیمتر می‌باشد. روده مستقیم که در حفره لگن قرار دارد، در مرد عقب مثانه و پروستات و در زن عقب رحم و مهبل بوده و فقط ثلث فوقانی آن از پرده صفاق پوشیده شده است. پرده صفاق در مردان بین روده مستقیم و سطح فوقانی مثانه ، بن بستی به نام بن بست دوگلاس ایجاد می‌کند. در زنان این بن بست بین روده مستقیم و رحم قرار دارد. بن بست دوگلاس ، پایین‌ترین نقطه فضای درونی شکم است. روده مستقیم در گودی استخوان خاجی قرار دارد و لذا قدری به عقب خمیده است.

مجرای مقعدی (Anal Canal)

قسمت تحتانی روده مستقیم به مجرای مقعدی ختم می‌شود. این مجرا لوله‌ای به طول 3 سانتیمتر است که تنگ و باریک می‌باشد. عضله تنگ کننده مقعد ، سوراخ مقعد را می‌بندد. زیر مخاط مجرای مقعدی سیاهرگهای بسیاری وجود دارد و فراخ نشدن این سیاهرگها موجب پیدایش بیماری بواسیر می‌شود.

عروق خونی

رگهای خونی تغذیه کننده روده با عبور از طبقه عضلانی به زیر مخاط رسیده و شبکه عروق بزرگی را بوجود می‌آورند که انشعابات آن به آستر محور پرزهای در روده باریک ، نفوذ می‌نماید. شریانچه‌های انتهایی ، پس از تشکیل شبکه مویرگی در درون پرزها به وریدچه‌ها ، منتهی می‌شوند که وریدچه‌ها نیز به ورید زیر مخاطی و آنها نیز پس از ترک روده به ورید جمع آوری کننده مزانتری تخلیه می‌گردند. این وریدها نیز بهم پیوسته ، ورید باب را بوجود می‌آورند که مواد جذب شده را به کبد می‌رساند. چون همه مواد جذب شده از روده (غیر از چربیها) به کبد منتقل می‌شوند، داروهایی که در کبد متابولیزه می‌شوند، نباید به طریق خوراکی مصرف شوند.

عروق لنفی روده

عروق لنفی به صورت بن بست از راس پرزها شروع و مجرای شیری نامیده می‌شوند. این رگها شبکه مخاطی را تشکیل داده و سپس به لنفاتیکهای زیر مخاط می‌ریزند. رگهای لنفی زیر مخاطی ، پس از عبور از عقده‌های لنفی مسیر ، توسط مجرای توراسیک به سیستم وریدی تخلیه می‌شوند. بنابراین مواد حمل شده از طریق رگهای لنفی وارد کبد نمی‌شوند.

اعصاب  عصب گیری لوله گوارش توسط سیستم عصبی اتونوم انجام می‌گیرد که خود به دو قسمت داخلی (Intrinsic) و خارجی (extrinsic) تقسیم می‌گردد. قسمت داخلی که به سیستم عصبی روده‌ای نیز موسوم است، مرکب از نورونهای حسی ، نورونهای رابط و نورونهای حرکتی است که بدون ارتباط با سیستم عصبی مرکزی و بطور رفلکس ، عمل می‌نماید. بدین ترتیب که تحریکات ناشی از ترکیب مواد غذایی (تحریکات شیمیایی) یا اتساع روده در اثر تجمع مواد (اتساع مکانیکی) به شبکه‌های مایسنر ، منتقل شده و نورونهای حرکتی آنها ، سبب ترشح سلولهای اپیتلیال ، انقباض عضلات و تحریک حرکات روده می‌شوند.

·         سیستم عصبی روده‌ای از طریق کنترل حرکات پریستالتیک ، جابجایی مواد غذایی و تخلیه روده‌ها را امکان پذیر می‌سازد. بطوری که اختلال در عملکرد این سیستم ، تخلیه روده‌ها را مشکل می‌سازد و نمونه آن بیماری هیرشسپرونگ می‌باشد. در این بیماری قسمتی از روده‌ها (معمولا روده بزرگ) فاقد سیستم عصبی داخلی است و در نتیجه به علت عدم اتساع قسمت مبتلا ، دفع مواد هضم نشده ، امکان پذیر نیست.

·         بخش خارجی اعصاب روده‌ای ، شامل اعصاب آدرنرژیک سمپاتیک و اعصاب کولینرژیک پاراسمپاتیک می‌باشد که اولی مهار کننده و دومی محرک عضلات صاف جداره لوله گوارش است. سیستم عصبی خارجی در ارتباط با سیستم عصبی داخلی روده می‌باشد، بطوری که استرسهای شدید می‌توانند از طریق تحریک حرکات روده باعث پیدایش اسهال روانی گردند. با وجود این ، قطع سیستم عصبی خارجی ، اختلالی در عملکرد روده و حرکات پریستالتیک آن ایجاد نمی‌کند.     
بیماریهای روده بزرگ

·         آپاندیسیت: بیماری آپاندیسیت یا التهاب زایده کرمی شکل شیوع فراوان دارد. علل پیدایش آپاندیسیت بسیار مختلف است. یبوست ، انگلهای روده ، تورم روده بزرگ ، عفونتهای عمومی از قبیل گریپ ، آنژین چرکی و ... می‌توانند ایجاد آپاندیسیت نمایند. اولین علامت مهم آپاندیسیت حاد ، احساس درد در اطراف ناف است، اما هنگام لمس و فشار ناحیه راست و زیر شکم ، دردناک است. هنگام حمله درد آپاندیسیت ، جدار سمت راست و زیر شکم سخت می‌شود.
بیمار حالت تهوع و استفراغ دارد. تب مختصر است و آزمایش خون از نظر نوع گلبولهای سفید ، عفونت حاد را نشان می‌دهد. اگر آپاندیس بیمار برداشته نشود، حمله حاد آپاندیسیت گاه به گاه تکرار خواهد شد. علت عود بیماری اغلب یک سرماخوردگی است. حملات بعدی آپاندیسیت همیشه سخت‌تر بوده و با عوارض بیشتری توام است، آپاندیس متورم ممکن است در مدت کوتاهی چرک کند و قانقرایا شود.

·         بواسیر: بواسیر یا خارجی است یا داخلی. اتساع سیاهرگهای اطراف مقعد به شکل یک یا چند دگمه برجسته آبی رنگ ، بواسیر خارجی نام دارد. بواسیر داخلی در صورتی که سیاهرگهای روده مستقیم متسع گردد، ایجاد می‌شود. یبوست مزمن ، نشستن دائم و چاقی و آبستنی ، مهمترین علل پیدایش بواسیر هستند. درمان آن از طریق عمل جراحی ، صورت می‌گیرد.

·         سرطان روده مستقیم: مهمترین علامت سرطان روده مستقیم ، تناوب اسهال و یبوست است. مدفوع گاه با خون همراه است. اگر بیماری زود تشخیص داده شود، با عمل جراحی قابل درمان است.

·         (کولیت وکرون  یا التهاب روده  که بطور مفصل از ان بحث کردیم

·         سندرم روده تحریک پذیر  که مقالات متعددی در باره ان ارائه کردیم

·         و....)  daneshnameh.roshd.  //  www

 


کولیت زخمی‌

دکتر حمیدرضا طلایی - فوق‌تخصص گوارش‌ - قسمت دوم‌

 * کم‌خونی، تب، التهاب کبدی و لخته‌شدن خون در عروق از عوارض این بیماری است
* این بیماری درمان نمی‌یابد ولی معمولاً به خوبی کنترل می‌شود
تورم، التهاب مزمن و فیبروز مجاری صفراوی که منجر به یک اختلال همراه به نام کلانژیت اسکلروزان می‌شود ممکن است در فاز خاموشی کولیت زخمی ایجاد شود. گاهی تورم مهره‌های ستون فقرات و مفاصل استخوان‌های محوری منجر به اختلالی به نام اسپوندیلیت انکیلوزان می‌شود که در درازمدت با سفتی مفاصل همراه می‌شود.‌ کم‌خونی، تب، التهاب کبدی (هپاتیت اتوایمیون)، لخته شدن خون در عروق (ترومبوز) نیز از عوارض خارج گوارش این بیماری است. هر بیماری که با دل‌درد و اسهال مزمن که بیشتر از 4 هفته طول بکشد مراجعه نماید باید از نظر کولیت زخمی بررسی شود. برای تشخیص این بیماری معاینه کامل فیزیکی، ارزیابی سایر ارگان‌ها، آزمایش‌ کامل مدفوع و بررسی‌های خون انجام شده و کولونوسکوپی و نمونه‌برداری انجام می‌شود.  کولونوسکویی دیدن داخل راست روده و روده‌ بزرگ با یک دستگاه مخصوص دوربین‌دار است. برای اثبات بیماری باید عفونت‌های روده‌ بزرگ خصوصاً آمیبیازیس و شیگلارد شوند. درمان این بیماری به محل و وسعت بیماری، شدت علایم و درجه‌ التهاب بستگی دارد. هدف از درمان این بیماری ایجاد و حفظ یک فاز خاموشی است و کنترل درازمدت بیماری معمولاً به درمان درازمدت نیاز دارد. این بیماری درمان نشده ولی معمولاً به خوبی کنترل می‌شود. ‌ پروکتیت که فقط گرفتاری راست روده وجود دارد از شیاف یا انما (تنقیه) استفاده شده ولی در کولیت دیستال که قسمت نزولی نیز گرفتار است داروهای ضدالتهابی به صورت موضعی و از طریق انما داده می‌شود.
‌ چون شیاف و کف(‌ (‌Foam به تمام قسمت‌های راست روده میرسد و انما (تنقیه) به تمام کولون نزولی می‌رسد. بعضی از این بیماران به درمان خوراکی نیاز دارند. در بیمارانی که التهاب از قسمت نزولی فراتر رفته است تنقیه تأثیر ندارد و درمان خوراکی لازم است. در بیمارانی که علایم، متوسط یا شدید است به طور موقت کورتون (داروهای کورتیکوستروئید) داده می‌شود و بعد از کاهش تدریجی آن از ترکیبات مزالازین برای حفظ و نگهداری فاز خاموشی استفاده می‌شود. داروهایی که برای کنترل کولیت زخمی به کار می‌روند اغلب حاوی مزالامین و به ندرت داروهای کورتون هستند. تمامی داروهای مصرفی ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند و بیمار باید به طور منظم توسط پزشک معالج مانیتور و پایش شود و بروز هر عارضه‌ای به اطلاع پزشک رسانده شود. ‌ تجویز داروهای دسته‌ مزالامین مانند آساکول یا سولفاسالازین به عنوان درمان نگهدارنده و برای تمام عمر باید ادامه داده شود این داروها ممکن است با عوارض سردرد، بثورات پوستی، خارش، تورم‌لوزالمعده، هپاتیت، کاهش تعداد سلول‌های خونی (سلول‌های سفید یا پلاکت)، کم‌خونی، ریزش مو،‌ضعف و خستگی، لیزگلبول‌های قرمز و واکنش‌های حساسیتی باشد. داروهای استروئیدی (کورتون) نیز ممکن است باعث افزایش اشتهاء، چاقی، جوش‌های آکنه، تغییرات خلق، اشکال در خوابیدن، افسردگی، احتباس آب، افزایش فشارخون، افزایش قندخون، تجمع چربی در شانه‌ها و صورت (ظاهر کوشینگ)، پوکی استخوان‌ها، رشد مو در صورت، آب‌مروارید، زخم معده، نکروز مفصل ران، ضعف عضلات و عفونت‌ها شوند. تمامی عوارض باید با یک برنامه‌ مدون توسط پزشک معالج پایش و مانیتور شود. بیمار نیز بروز هر عارضه‌ای را باید به پزشک خود اطلاع دهد. ‌ کورتون برای تحریک ایجاد فاز خاموشی و بهبود فاز فعال بیماری و مزالامین‌ها برای حفظ فاز خاموشی مصرف می‌شود.  گاهی بیماری به داروهای رایج جواب نمی دهد و برای حفظ فاز خاموشی نیاز به مصرف کورتون دارد و به محض کم کردن این داروها بیماری شعله‌ور می‌شود. ‌ به این حالت کولیت زخمی مقاوم می‌گویند و درمان آن نیاز به تجویز داروهایی که سیستم دفاعی بدن را تنظیم و خصوصاً تضعیف می‌کنند ،دارد.
اگر بیماری به درمان‌های مختلف مقاوم باشد و یا با درمان دارویی عارضه‌ای جدی ایجاد شود ممکن است نیاز به برداشتن روده‌ بزرگ که کولکتومی نام دارد وجود داشته باشد. این جراحی تنها راه درمان کولیت زخمی است. مصرف داروهای آزاتیوپورین، مرکاپتوپورین یا سیکلوسپورین در فرم‌های مقاوم در 70 درصد موارد باعث ایجاد و حفظ فاز خاموشی می‌شوند. به علت احتمال بروز عوارض دارویی پایش مدون سلول‌های خونی، آنزیم‌های کبدی و پانکراسی و بروز عفونت‌ها ضروری است. ‌