مقام معظم رهبری حضرت آیةالله خامنهای مد ظله العالی
«ایشان واقعا در کنار امام یک عنصر لازم و بیبدیل بود. هیچکس دیگری در کنار امام نمیتوانست این نقش را ایفا کند... برای رسیدن اخبار به امام کسی لازم بود که به امام نزدیک باشد و چنین شخصی فقط حاج احمد آقا بود. ایشان هم در انتقال خبرها به امام و هم در انتقال نظرات به بیرون ... نظرات امام را خوب منعکس میکردند و هم در مشورت دادن به امام نقش داشتند. حاج احمد آقا در موارد متعددی به امام مشورت میداد، امام کسی نبود که تحت تاثیر عواطف قرار بگیرد یا ارتباط پدر و فرزندی تاثیر ناروایی در امام داشته باشد. امام از مشورت حاج احمد آقا بهینه میکرد، یعنی اینطور نبود که هر چه حاج احمد آقا میگفت امام بپذیرد... حاج احمد آقا در موارد متعددی نظرات پخته خوبی را به امام منعکس کرده بود و گاهی هم مطالبی میگفت که امام قبول نمیکرد ... نباید تصور کرد که ایشان چیزی را به امام تلقین میکرد. امام تلقینپذیر نبود ولی نظرات روشن و قویای را در موارد متعددی به امام منتقل میکردند و امام هم از آن استفاده میکردند. ایشان در چند جلسه شرکت میکرد، یکی شورای مصلحت ... دیگری شورای عالی دفاع که گاهی شرکت میکردند و یکی هم جلسه رؤسای سه قوه بود که ایشان بطور مرتب و به عنوان عضو شرکت میکرد... در آن جلسات حاج احمد آقا به عنوان یک عنصر خوشفکر و باهوش و با تجربه، انصافا خیلی بدرد ما میخورد. در مسائل مختلف و بخصوص در مسایل جهانی ذهنش باز بود و نظر او یک نظر خوب و پختهای در بین نظرها بود.»
حضرت امام خمینی(قدس سره):
«... اینجانب در پیشگاه مقدس حق شهادت میدهم که از اول انقلاب تا کنون و از پیش از انقلاب در زمانی که وارد این نحو مسایل سیاسی شده است از او رفتار یا گفتاری بر خلاف مسیر انقلاب اسلامی ایران باشد، ندیدهام و در تمام مراحل از انقلاب پشتیبانی نموده و در مرحله پیروزی شکوهمند انقلاب، معین و کمککار من بوده و هست و کاری بر خلاف نظر من انجام نمیدهد و در امور مربوطه چه در اعلامیهها یا ارشادها... بدون مراجعه به من تصرف و دخالتی نمیکند حتی در الفاظ اعلامیهها بدون مراجعه دخالت نمیکند و اگر در امری نظری دارد، تذکر میدهد که تذکراتش نیز صادقانه [است] و بر خلاف مسیر انقلاب و مصحلت نیست و من اگر تذکراتش را نپذیرفتم، تخلف از قول من نمیکند و من نیز اگر حرفش را صحیح دیدم، قبول میکنم و امیدوارم حرف صحیح را از همه کس قبول کنم... من خدای قاهر حاضر منتقم را شاهد میگیرم که احمد از آن روزی که در کمک اینجانب در بیرونی مشغول اداره امور من بوده تا الآن که این ورقه را مینویسم قدمی یا قلمی بر خلاف گفتار و نوشتار من برنداشته و با وسواس عجیب در کلیه گفتارهای من یا نوشتههای من سعی نموده که حتی یک کلمه بلکه گاهی یک حرف را که به نظر او محتاج به اصلاح استبدون اذن من تصرف نکند.»
ضایعه درگذشتحجةالاسلام والمسلمین حاج سید احمد خمینى
در پایان سال 73و آغاز سال جدید ملت مسلمان ایران با اندوه ومصیبتبزرگى روبرو گردید، درگذشت فرزند برومند امام امت، بنیانگذار جمهورىاسلامى ایران و جناب حجةالاسلام والمسلمین حاج سید احمد آقا خمینى رضواناللهتعالى علیه، در عنفوان جوانى و با آن همه سوابق درخشان و فداکاریها و تحملمشقات چه در هنگام اقامت امام در عراق و چه پس از پیروزى انقلاب، براى ایرانضایعه بزرگى بود. هنوز مردم ما به یادگار امام امیدها داشتند که سالهاى سال اینعنصر خیرخواه و بىتوقع، در کنار انقلاب و رهبر عالیقدر آن باقى باشد و همچنان بهحل مشکلات و اصلاح امور ادامه دهد. ولى مشیت قاهره حق تعالى مافوق همهمشیتها و خواستها و آرزوهاست چه باید کرد «ماشاءالله کان و مالم یشا لم یکن»«اذا جاء اجلهم لایستاخرون ساعة ولایستقدمون».
ظاهرا همین دلبستگىها و امیدها و آن همه فداکاریها و خیرخواهىها باعثگردید که همه ملت در این حادثه جانگداز تاثر خود را اظهار و با تجلیل و قدردانى ازیادگار امام با او وداع نمایند. مراسم تشییع و دفن او یادآور احساسات پرشور وبىسابقهاى بود که مردم ایران در رحلت امام از خود نشان داد و مانند آن مراسمپرشکوه از یاد رفتنى نیست.
یکى از خصوصیات بارز و آشکار و غیرقابل جبران فرزند امام، همان بود که دراجتماع عظیم حرم امام، هنگام دفن او، از زبان فرزندش حاج سیدحسن خمینى شنیدهشد که گفت: پدرم خزینه اسرار امام و انقلاب بود و دریایى از اسرار و معلوماتناگفته و نانوشته را با خود به گور برد و این ضایعه حقیقتا براى انقلاب عظیم و جبرانناشدنى است.
مسلما در معاشرت و ملازمت فرزند امام با وى در طول چهارده سال مبارزه وتبعید پیش از پیروزى، و حدود یازده سال پس از پیروزى انقلاب و حضور و شرکتاو در کلیهکارها و تماسهاى امام، او را محرم اسرار کرده بود و اگر او فرصت پیدامىکرد و این خاطرات منحصر به خود را مىنوشت مسلما در تاریخ انقلاب بسیارمؤثر بود و گنجینه گرانبهایى را بر سیر حوادث انقلاب مىافزود و افسوس و صدافسوس که این آرزو برآورده نشد.
از خصوصیات بارز دیگر این عنصر فداکار آن بود که در طى سالهاى درازرنجها و غمها را تا جایى که حتى قابل تحمل هم نبود به جاى امام به دل مىخرید وابراز هم نمىکرد. او حقیقتا غمخوار امام و حامل رنجهاى او بود و آنچه را که لازمنمىدید براى حفظ امام، به او نمىگفت و خود سنگینى آنها را به دوش مىکشید و بردل هموار مىنمود. و این خدمتبزرگى از لحاظ روحى و روانى به امام بود که درسنین پیرى نیاز به آرامش داشت و نمىبایست ناملایمات بسیار او را آزار مىدادآرى وى پاسدار امام و همواره مواظب و مراقب حفظ جسم و جان او بود.
از خصوصیات دیگر فرزند امام، عدم توقع او بود، او براى خود منصب و مقامىطلب نکرد و بلکه مانند یارى دلسوز پس از رحلت امام همواره در کنار مقام معظمرهبرى، ریاست محترم جمهور و کلیه کارگزاران کشور بود و چه بسیار گرههاىکورى که به دست او باز، و چه بسیار تضادهاى درونى انقلاب که با تدبیر او رفع، وچه مشکلاتى که با نظر او حل گردیده استبدون این که خود او یا دیگران آنها راابراز کرده باشند.
در هر حال، فاجعهاى بس بزرگ و غمى ماندنى و از یاد نرفتنى بود که بر قلبملت ایران وارد آمد و باید تسلیم اراده حق بود. محمد واعظ زاده خراسانى
پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی
بسمالله الرحمن الرحیم
انالله وانا الیه راجعون
سرانجام پس از هفتهاى اندوهبار و سرشار از اضطراب و نگرانى، بار سنگین مصیبت فرود آمد و دلامت وفادار دستخوش طوفان غم و محنتشد، یادگار امام و فرزند دلبند و عزیزترین کس او دنیاى فانى راوداع گفت و چهره محبوب و آشناى مردم و غمخوار کشور و انقلاب و خدمتگزارى صدیق براى هدفهاىامام عظیم راحل و اندیشهاى روشن و چشمى تیزبین در خدمت نظام اسلامى، کشور و ملت و دوستان ودوستداران خود را ترک کرد و ایران اسلامى را به عزاى خویش نشانید.
در دوران پر حادثه انقلاب مرحوم حجةالاسلام والمسلمین حاج سید احمد خمینى یکى از مؤثرترینعناصر در جریانات کلى کشور و انقلاب بود، او براى رهبر کبیر انقلاب فرزندى مهربان و در عین حالمشاورى امین و یارى دیرین و سربازى فداکار و مریدى گوش بفرمان و کارگزارى لایق و کارآمد بود. امام بزرگ ما بارها محبت پرشور و اعتماد عمیق و تحسین قلبى خود نسبتبه این فرزند خاضع و مطیعخود را بر زبان آورده بود و نزدیکترینها گواهى صادق آن چنان پدرى را در حق پسر یگانهاش ازآن زبان پرهیزگار شنیده بودند.
در طول سالهاى انقلاب چه بسیار گرهها که بدست او گشوده شد و چه بسیار کارهاى بزرگ که به تدبیراو انجام گشت از اینها برتر نقش این عنصر پرتلاش و پرتوان در حراست عاشقانه از سلامتى جسمى وآرامش خاطر امام بزرگوار بود، بىشک سلامتو توان جسمى و قدرت کارى آن قائد عظیمالشان دردوران پر مخاطره ده ساله با وجود کهولتسنى و بیمارى قلبى در میان عوامل و اسباب عادى از همه بیشتربه ابتکار و مراقبت و پىگیرى دلسوزانه این فرزند مهربان وابسته بود، ملت ایران از این بابتبسى مدیوناین عزیز فقید است.
تاریخچه خدمات ارزنده آن مرحوم به دوران پس از پیروزى منحصر نمىشود، نقش ایشان در دورانمبارزات ملت ایران نیز برجسته و فراموش نشدنى است و هر چه زمان به مقطع پیروزى انقلاب اسلامىنزدیکتر مىشود این نقش و سهم، صاحب آن بزرگتر و روشنتر مىگردد و چون فاصله زمانى میان فقدانفاجعهآمیز مرحوم آیتالله حاج سید مصطفى خمینى فرزند بزرگ و نامآور امام و روزهاى بازگشت رهبرکبیر انقلاب به کشور فرا مىرسد نقش مرحوم حاج سید احمد خمینى در قضایاى انقلاب وضعى استثنایى ومنحصر بفرد مىیابد.
بىشک در آخرین ماههاى دوران نهضت هیچکس در رابطه با امام بزرگوار نقشى تا بدین حد بزرگ ومؤثر از خود بروز نداده است. تلاش بىوقفه و پروانهوار ایشان در کنار مشعل فروزان وجود امام عزیزرضوانالله علیه بسى برکات را منشا گشته و بسى دشوارها را آسان نموده است. اکنون این یادگار امام از میان ما رفته و ما را در فقدان خود مهموم و مغموم برجا گذاشته است. شکوه این غم جانکاه را به پیشگاه صاحب و مولاى خود حضرت بقیةالله الاعظم مىبریم و از او دعابراى صبر و تسلى مىطلبیم و در عین حال نخستین تسلیت را هم به او مىگوییم. تسلیتبعدى به مادر داغدار و محنت کشیدهاى است که بار سنگین مصائب بزرگ بر دل او سنگینىمىکند و نیز همسر گرامى و فداکار ایشان و نیز به خانواده معظم و بیت معزز حضرت امام راحل بویژهفرزندان گرامى این عزیز و بالاخص به یادگار برومندش جناب حجةالاسلام حاج سید حسن خمینى و نیز بهعموى بزرگوارشان جناب حجةالاسلام والمسلمین آقاى پسندیده و دیگر خاندانهاى وابسته و به همه ملتبزرگ ایران و به همه مسلمانان جهان تسلیت مىگویم.
خداوند روح آن مرحوم را مشحون از رحمت و فضل خود قرار دهد و او را با اولیایش محشور فرماید. جمعه 26 اسفند ماه 1373 سید على خامنهاى